“Waarderend auditen”: Zit dat er bij jullie ook in?”

Waarderend auditen houdt in dat je met een positievere aanpak gaat auditen. Het gaat erom dat je samen (als afdeling, team, of verschillende afdelingen) kijkt naar het proces. Je kijkt eerst naar de prestaties en de goede kanten van het proces. Na het positieve is er ruimte voor de te verbeteren punten. Wat ons betreft beiden positief, de te verbeteren punten dragen ook bij aan de groei van de organisatie.

“Waarderend auditen, zit dat er bij jullie ook in?”. Op die vraag kunnen wij gelukkig volmondig JA antwoorden. Een Brown Paper Audit sessie gaat altijd eerst in op de activiteiten per processtap. Vervolgens gaan auditees positieve punten bedenken voor de activiteiten. We stellen de auditees hierbij vragen zoals: Waar ben je trots op? Wat gaat altijd goed? Waar kun je op bouwen & vertrouwen?

De auditees moeten altijd langer nadenken over wat goed gaat dan dat wat te verbeteren valt. Als het kwartje is gevallen, plakken de auditees enthousiast hun mening op de Brown Paper. “Het geeft een trots gevoel dat we zaken in het proces op orde hebben” sprak een auditee. In de praktijk zien wij dat de betrokkenheid en het draagvlak enorm stijgt door de Brown Paper Audit. Doordat het team samen met elkaar hun mening over het proces op het papier plakken, hebben zij ook de neiging om de zelfbedachte verbeteracties op te gaan pakken.

Nu zijn wij van Brown Paper Audit een team dat bestaat uit optimisten, dus wat ons betreft op naar nog veel meer waarderend auditen!

Geplaatst in Waarderend auditen.