Interne audit

Goede begeleiding van een interne audit maakt het verschil.  Onze auditoren bieden jouw team inzicht èn een concrete vervolgstap.

Wat is een interne audit?

Een interne audit is een onderzoek binnen een organisatie naar het goed en betrouwbaar functioneren van de organisatie. Tijdens een audit staat het controleren van één proces of meerdere processen op een systematische en gedisciplineerde aanpak centraal. Interne audits zijn een fundamenteel onderdeel van elk managementsysteem. Een goed uitgevoerde audit brengt mogelijke problemen en risico’s bijtijds in beeld voordat er afwijkingen, incidenten of andere ongewenste bewegingen ontstaan.

Het doel van een interne audit

Door het uitvoeren van interne audits is het mogelijk de kwaliteit van bedrijfsprocessen te verbeteren. Het doel van een interne audit kan verschillen. Een interne audit is enkel een hulpmiddel om de kwaliteit binnen de organisatie naar een hoger niveau te tillen of te toetsen aan een vooraf opgestelde eis/norm. Het kan daarom op verschillende manieren worden ingestoken, hieronder noemen we enkele voorbeelden:

  • Procesaudit
  • Operationele audit
  • Projectaudit
  • Stakeholderaudit
  • Leverancieraudit

Wat wij doen?

Met onze auditmethode maken wij audits leuk en interactief. Ons team helpt organisaties in te laten zien dat kwaliteitsmanagement en interne audits meer resultaten kunnen opleveren.

Bij ons staat procesverbetering altijd voorop. Naast de Brown Paper Audit bieden we ondersteuning op gebied van procesmanagement, begeleiding van interne audits of helpen met certificering.

Bekijk onze dienstverlening

Praktisch

We hebben oog voor wat werkt en haalbaar is.

Structuur

We houden overzicht en brengen onze ervaring mee.

Aandacht

We nemen de tijd voor het proces én de mensen.

Onderwerpen interne audit

In een interne audit kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen. De onderwerpen zijn afhankelijk van het vooraf bepaalde doel van de interne audit. Wat wil je met de interne audit toetsen, aantonen of bereiken? Een aantal voorbeelden van onderwerpen in een interne audit kunnen zijn:

  • Houdt iedereen zich aan de afspraken die gemaakt zijn?
  • Hoe kunnen risico's worden beheerd als het gaat om kwaliteit, milieu, arbo en veiligheid?
  • Voldoet de organisatie aan de ISO-normering?
  • Waar wordt het proces nog niet optimaal benut?

De uitvoering van een interne audit

Zoals eerder aangegeven zijn interne audits enkel een hulpmiddel om kwaliteit aan te tonen, te toetsen of te verbeteren. In de uitvoering van een interne audit ben je daarom helemaal vrij. De meeste organisaties maken gebruiken van het 1-op-1 interview met een vooraf opgestelde checklist. Waarom wij daar niet voor kiezen lees je hier.

Onze ervaring is dat het organisaties niet lukt om het gat te dichten tussen ‘managementsysteem’ op papier en in de praktijk. Ons doel is om audits weer deel te maken van de business en organisaties te laten zien dat audits leuker en effectiever kunnen. Dat doen wij door middel van de Brown Paper Audit. Waarbij de Brown Paper Audit een waardevolle aanvulling is in jouw toolkit om Interne Audits optimaal te benutten.

De uitkomsten van een interne audit

Om de juiste verbeteracties te benoemen, is het aan te raden eerst een duidelijk inzicht te creëren in de huidige bedrijfsprocessen. Nadat betreffende processen inzichtelijk zijn gemaakt, is het noodzaak om te kijken naar wat er goed gaat en wat er beter kan. Het opstellen van verbeteracties gebeurd aan de hand van de uitkomsten van de interne audit. Het duidelijk communiceren van deze verbeteracties zorgt voor een goede borging. Hierdoor creëer je een hoge betrokkenheid en eigenaarschap bij de geformuleerde verbeteracties.

Emiel Kort
06-10877863

stuur een app

Haal meer resultaat uit proces- en kwaliteitsmanagement

Op gebied van kwaliteitsmanagement helpen wij organisaties verder met:

Neem contact op: