EHBA – Eerste Hulp Bij Auditen!

Want zeg nou zelf, wie heeft er nog nooit een interne audit meegemaakt waarbij van alles misgaat? Het is altijd een stressvolle situatie en er gaat altijd wel iets fout. Daarom heb ik vijf noodverbandjes voor je op een rijtje gezet die je vaak kunt gebruiken tijdens interne audits.

  1. Mensen komen niet op tijd, neem iemand anders maar. Dit is een veelvoorkomend probleem bij interne audits. Mensen komen te laat opdagen en dit kan de planning flink in de war schoppen. De oplossing? Neem gewoon iemand anders mee! Er is vast wel iemand beschikbaar die wel op tijd kan zijn.
  2. Mensen zijn niet ingelezen in de procedure. Dit is een klassieker. Het is belangrijk dat iedereen die betrokken is bij de interne audit op de hoogte is van de procedure. Als dit niet het geval is, kan dit leiden tot grote problemen. Gelukkig kun je hier snel wat aan doen. Geef iedereen een korte samenvatting van de procedure en voorkom zo verdere chaos.
  3. Auditor is zelf niet voorbereid. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de auditor zelf niet goed voorbereid is. Dit kan leiden tot een nog grotere chaos. De oplossing? Een goede voorbereiding! Zorg dat de auditor alles op orde heeft voordat de audit begint. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
  4. Afspraak verkeerd gepland. Ook dit kan een flinke domper zijn tijdens de interne audit. Een afspraak verkeerd plannen kan voor heel wat problemen zorgen. De oplossing? Zorg voor een duidelijke planning en communiceer deze goed met alle betrokkenen. Zo voorkom je dat afspraken verkeerd worden gepland.
  5. Last-minute wijzigingen. Last-minute wijzigingen kunnen voor veel verwarring zorgen tijdens de interne audit. Het is daarom belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over eventuele wijzigingen. Zorg dat iedereen op de hoogte is van de afspraken en voorkom zo onnodige stress.

Zo, dat waren de vijf noodverbandjes die je vaak kunt gebruiken tijdens interne audits. Natuurlijk zijn er nog veel meer situaties denkbaar waarin je EHBA nodig hebt. Maar met deze vijf tips kom je al een heel eind. Dus onthoud: EHBA – Eerste Hulp Bij Auditen

Geplaatst in Geen categorie.